×

4 påstande om vinterdæk - sandt eller falsk?

Onsdag d. 13. oktober 2021

Skaermbillede 2021 10 13 Kl 104812 

 

Selvom vi ikke kan prale af de store snemængder og lave frostgrader her i Danmark, så har vinterdæk alligevel sin berettigelse. Det er nemlig ikke kun sne, der er afgørende for, hvornår bilen skal have vinterdæk på. Det er lige så meget temperaturer og vådt vejr. Selvom vi informerer om vinterdæk hvert år, er der rigtig mange, der ikke får skiftet – til fare for både egen og andre trafikanters sikkerhed.


Der er mange påstande om vinterdæk. Mogens Petersen, der er salgschef for dæk til personvogne hos Ovethi, punkterer her fire af dem:

Påstand 1: Vinterdæk støjer mere 
- Nej, det er ikke korrekt. Faktisk kan det let forholde sig lige omvendt. Bilister, der kører med brede fælge med sommerdæk og lidt mindre fælge med vinterdæk, vil typisk opleve, at deres vinterdæk er de mindst støjende. Tidligere vinterdæk med den gamle teknologi, uden lameller, var ganske støjende, men med moderne gummiblandinger og mønsterdesign er der sket store fremskridt. Både sikkerhedsmæssigt og i forhold til støjsvaghed og komfort.  

Påstand 2: Man bør skifte til vinterdæk, når temperaturen falder til under 7 grader
- Det er korrekt, at vinterdæk bedst fungerer ved lave temperaturer, men de 7 grader skal udelukkende opfattes som en huskeregel, siger Mogens Petersen og tilføjer: - Det er generelt en god idé at skifte til vinterdæk, når temperaturerne er under 7 grader, for så er der typisk også risiko for frost i døgnets ydertimer; men også når de våde, fedtede blade begynder at indtage de danske veje her i oktober, er det en fordel med vinterdæk.  

Påstand 3: Vinterdæk er lovkrav i Tyskland
- Til dels… Det er lovpligtigt at have enten helårsdæk eller vinterdæk på bilen, hvis der er vintervejr i Tyskland. Dæk produceret efter 1. januar 2018 skal også været mærket med et bjerg- og snefnugssymbol for at være godkendt som vinterdæk i Tyskland. OBS! Dette gælder også for turister.


Påstand 4: Helårsdæk er acceptable i alle lande
Ikke helt – fx er det ikke lovligt at benytte helårsdæk i Sverige, når der er vinterføre. For år tilbage måtte turister gerne køre i Sverige uden vinterdæk, men den regel er nu afskaffet. Så går skiferien til Sverige mellem 1. december og 31. marts, så tjek lige, at du har fået skiftet til vinterdæk inden.Spørg os -
vi kontakter dig

Ønsker du at blive kontaktet, kan du skrive dit navn og telefonnummer i felterne herunder. Så kontakter vi dig hurtigst muligt!