”Sænk farten” – helt rigtigt, men glem ikke bilens dæk
Mandag d. 3. april 2017
Rådet for Større Dæksikkerhed giver deres fulde opbakning til kampagnen "Sænk Farten - før det er for sent" som Rådet for Sikker Trafik og 85 kommuner sætter i gang i dag (mandag d. 3/4-17, red.). Farten er i høj grad en udslagsgivende faktor i forbindelse med alt for mange uheld, men også bilens dæk kan være kraftigt medvirkende til at gøre en forskel.
”Desværre sænker vi ikke bilens hastighed i takt med, at dækkene slides, og det har naturligvis en væsentlig betydning, når vi altid kører, som havde vi friske dæk på bilen,” udtaler Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.
Forår er lig med tjek og rengøring af bilen, og her bør bilisterne også give bilens dæk ekstra opmærksomhed. Særligt her op mod påske er der tradition for, at sommerhjulene kommer på bilen, men dæktypen til årstiden er ikke alt. Der skal også være dækmønster på, især til april måned der som bekendt kan byde både på sol, regn, slud, sne eller hagl. Derfor er det særligt vigtigt, at der er masser af gummi på dækkene til at klare alle forhold.
Slidte dæk giver kritisk vejgreb
"Uafhængige dæktest viser, at når et dæk slides ned under 3 mm profildybde, har det markant ringere bremseegenskaber på våd vej end nye dæk, og det slidte dæk akvaplaner desuden ved langt lavere hastighed. Der er for eksempel enorm forskel på, om et dæk akvaplaner ved 80 km/t eller allerede ved hastigheder under 70 km/t. Det kan simpelt hen være kritisk i kraftigt regnvejr,” påpeger Volker Nitz og fortsætter:
”Er der mindre end 3 mm profildybde tilbage, kan man endvidere risikere at løbe tør for dækmønster i løbet af et par måneder, for eksempel på en længere sommerferietur. Ved at skifte straks, sparer man et nyt dækskifte henover sommeren og opnår desuden en mere sikker kørsel på våd vej og en væsentlig kortere bremselængde her i foråret med skiftende vejr."
Skift nu, tilpas farten og tjek lufttrykket
Kort og godt, sørg for godt vejgreb til bilen, tilpas farten efter forholdene og husk at tjekke lufttrykket på bilens dæk regelmæssigt, så betingelserne er så gode som muligt for alle som bevæger sig i trafikken.
(Pressemeddelelse fra Rådet for Større Dæksikkerhed)